Is op blote voeten lopen slecht ?

Blote voeten in de nature

Over dit onderwerp zijn de meningen verdeeld. Het allerbelangrijkste is dat je het zelf comfortabel vind om je schoenen thuis te laten.

Zolang je incidenteel op blote voeten loopt kan het zeer gezond zijn omdat het lopen op blote voeten de voetspieren bevordert. Daarnaast versterkt de bot massa. Er wordt

gezegd dat de voeten zo’n 200.000 zenuw uiteinden die bij iedere voetstap worden gestimuleerd waarbij een zachte landing prettig kan aanvoelen. Sommige mensen ervaren het als een soort massage.

Door af en toe op blote voeten te lopen train je je de ‘ schokdemping’. Van iedere stap. Omdat je in direct contact staat met de grond heb je een betere beheersing over de stap. Voor zover we weten is er geen wetenschappelijk onderzoeken geweest die dit onderbouwen.

Toch zijn er ook nadelen, te denken aan het ontbreken van bescherming asn je voeten en daar mee een hogere kans op verwondingen en infecties . Voor bepaalde pati├źnten groepen als MS en diabetis, wordt af geraden om op blote voeten te lopen omdat ze minder gevoel met de voet en daarmee de voetstap hebben.

Eigenlijk moet je het gewoon proberen en kijken of het voor je werkt. Wel hebben we een paar tips om de kans op verwondingen en blessures te voorkomen.

  • Ga naar speciale blotevoetenpad-parken
  • blijf op de geprepareerde paden
  • loop rustig
  • zet je voet niet op de punt of hak neer maar gebruik de gehele voet-oppervlakte. Zo krijg je de beste grip
  • controleer na afloop op verwondingen en insecten
  • maar bovenal: geniet!